Lennart Friden

Det är givetvis ett privilegium att i 33 år ha fått vara ledare för så positiva och ambitiösa körmedlemmar och musiker. De är värda all uppskattning för en gedigen kulturinsats. Det finns också anledning att uttala ett stort tack till pressen och dem vi samarbetat med i de tre kommunerna Vara, Grästorp och Essunga.

På senare år har
Irene
Hansson
gjort en mycket stor insats när det gäller instudering och har försökt att få till stånd en viss regi i varje föreställning. Den uppgiften är inte lätt. De flesta korister har sin speciella uppfattning om hur man skall bete sig och därmed har det blivit många diskussioner, som ändå till slut gett ett bra resultat.

Vikingakören/Vara Kammarkör 50 år 2016

Med det åttonde programmet "Klart till drabbning"  firade vår kör sina 40 år. Det är främst genom  dessa större satsningar som kören skapat sig en nisch och som i sin tur lett till att kören turnerat främst till teaterföreningar i västsverige, men också till våra grannländer. Det är få körer som kunnat framföra samma program ända upp till 50 gånger. Eftersom detta är var jubileumsprogram  användes en del av de inslag som förekommit under de gångna åren. Nu håller vi på att öva in ett nytt program med premiär i början på 2009 "Säg det i toner" med Jules Sylvains melodier.

Vara Kammarkör bildades 1966 på initiativ av Lars Tilling, då musiklärare vid folkhögskolan i Vara och därefter bl a producent vid TV av ”Musikspegeln.

Kören har 45 medlemmar från Vara, Grästorp och Essunga och har genom åren genomfört ett stort antal konserter, främst med sina åtta olika helaftonsprogram för kör, solister och mindre orkester:

"Klart till drabbning" Jubileumsprogram 40 år.

”Wien mina drömmars stad”, en kavalkad av wienersånger och operettmelodier,

”På kryss med Ellinor”, en ”musikalisk kryssning” med Evert Taubes sånger och prosa,

”Från Valhall till Vinland”, ett underhållningsprogram på temat vikingar med repertoar från platser som blivit kända genom vikingarnas färder,

”Värdshuset Hjorten” som på mångas begäran återigen blev ett program med wienermelodier.

”Rönnerdahl drömmer”, ett sångspel med Evert Taubes visor och prosa.

”Från Valhall till Vinland med Povel ombord” – ett tema som återkom, men med ny repertoar och många av Povel Ramels kändamelodier.

”Fest på Värdshuset Hjorten” ett program med operett och musical.

Dessa program har framförts på olika platser i Väst-Sverige bl a med Riksteaterns avdelningar som arrangörer,i Finland, Danmark och vid ett stort antal tillfällen i Norge, bl a vid besök i vänort och på Nordkalottenturné med finansiering av Nordiska Kulturfonden. Kören har också gjort resor till Österrike, Holland, Polen, Island, Estland och haft en mängd engagemang för Lions både i Sverige och övriga Norden samt för Föreningen Norden, t ex på Liseberg i Göteborg. Vid Sveriges Lions 50-årsjubileum medverkade kören vid en jubileumsfest i Stockholm på Älvsjömässan.

Kören har framträtt med mindre konserter, t ex vid Föreningen Nordens olika arrangemang och gett flera konserter på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv. Några Taube-konserter med Gösta Taube,Evert Taubes yngsta bror, som solist, blev en stor publikframgång. Traditionsenligt medverkar kören varje år med adventskonserter i kyrkor och deltager även i kyrkokonserter tillsammans med andra körer.

Flera gånger har kören framfört den s k dansbandsmässan ”Människan och skapelsen”. Första gången med Ingmar Nordström och kompositören Bert Månsson och Sanna Nielsen som solist.